Artikel om Varim i Cirkulation – Varim 50 år vill ha en bättre dialog

Kompetensförsörjning och upphandling. Det är två huvudfrågor för VA-branschen de närmaste åren. För att lösa dem behövs mer dialog och samverkan mellan branschens parter. Det är budskapet från 50-års jubilerande Varim.

När vattenteknikindustrins bransch­organisation Varim samlades för jubileumsseminarium i Stockholm i slutet av september kom 99 personer för att lyssna till föredrag om upphandling, klimat och andra framtida utmaningar för VA-branschen. Det är tydligt att VA-företagen vill att olika aktörer i branschen ska komma närmare varandra.

– Det är viktigt med samverkan mellan parterna i branschen. Det krävs dialog och samtal om bra lösningar, säger Linnéa Ahlén, som är generalsekreterare för organisationen.

Paul Molin, till vardags vd för BWT Vattenteknik, är ordförande för Varim och han fyller på.

– Det skulle kunna vara bättre samarbete än vad det är idag, konstaterar han.

Varim startades 1967 med elva medlemsföretag. Bland grundarna märks Harry Scheins vatten­kemiföretag Mibis. Harry Schein var 1967 fortfarande aktiv konsult åt Mibis men hade sålt företaget några år tidigare. Själv hade kemiingenjören (och efter försäljningen av Mibis även miljonären) Schein glidit över till kultursektorn. Som skapare av Svenska Filminstitutet samt kompis och tennispartner till Olof Palme var han redan kändis och drivande i svensk kulturpolitik. Tillsammans med sin hustru Ingrid Thulin, en av Ingemar Bergmans ofta anlitade skådespelerskor, syntes Schein ständigt i dåtidens kändisvimmel. Fast då har vi kommit över på en helt annan historia.

Idag har Varim 47 medlemsföretag, bland grundarna finns som exempel BWT Vattenteknik, Malmberg, Purac och Torell Pump kvar, även om namnen och ägandeformerna ändrats under åren. En stor del av tillväxten av medlemsföretag har skett under senare år.

– Men det finns inget egenvärde i att växa. Idag kanske det handlar mer om vad verksamheten ska hantera och vad det innebär att vara medlem, säger Linnéa Ahlén.

– Samtidigt är vi en organisation som gärna tar in nya medlemmar. Ju fler som är med, desto starkare känner vi oss. Seriösa företag är självklart välkomna, säger Paul Molin.

Varim definierar sig själva som branschorganisationen för konsulter, entreprenörer och produktleverantörer inom vattenrening och vattenbehandling.

När det kommer till framtidsfrågorna är det ett par stycken som verkligen sticker ut.

– En del är kompetensförsörjningen som vi ser som ett rent hot idag. Den andra är upphandlingen, det är de två viktigaste frågorna, säger Paul Molin.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Här hittar i artikeln om Varim i Cirkulation (du behöver vara inloggad för att kunna läsa den)


Nyheter


Anette Seger, Varims ordförande, ny profil på slussen.biz

Här kommer utdrag från intervjun med Anette: Naturligtvis är vi också nyfikna att få veta mer om Varim, branschorganisationen där

Ny VD för Svenskt Vatten

Genom sitt arbete i Västerås stad och tidigare i en rad olika befattningar på Skogsstyrelsen, är han van att hantera

4 juli höll Varim tillsammans med Svenskt Vatten ett seminarium i Almedalen

Det var titeln och frågan på seminariet. Så, hade någon lösningen? Panelen, som bestod av Varims ordförande Anette Seger, Daniel

HD: Vattenverk har skadestånds­ansvar om vattnet har brister

Ronneby kommuns vattentäkt i Kallinge förorenades av brandsläckarskum från en övningsplats på flygflottiljen, F 17, strax intill. Omkring 5 000